Injil Kebenaran Separuh

Doktrin penebusan sejagat tidak bertulis dan merosakkan Injil-JI Packer [1]

Mendengarkan dan membaca JI Packer’s The Death of Death in the Death of Christ, saya terpesona betapa tajamnya dia dan meyakinkan bagaimana kita semua telah mendukung setengah kebenaran Injil dalam pendidikan gereja kita, dan pastor. Sebagai seseorang yang telah menggembalakan beberapa gereja selama sepuluh tahun, yang berasal dari gerakan karismatik Arminian, mendengarkan JI Packer adalah pembuka mata yang sebenarnya, dan itu harus menjadi nombor 1 dalam senarai bacaan kami. Bukan hanya itu, saya sangat diberkati untuk melihat bagaimana JI Packer mengetuk pemotongan Injil dan dunia memanipulasi dengan Injil, memutarbelitkannya, bahawa akar dari semua masalah kekristenan ini adalah bahawa kita telah menerima berbeza Injil yang.

Masalah kesucian, penginjilan kita, pendeta yang berurusan dengan kawanan, semuanya adalah bahagian dari masalah yang kompleks ini pada zaman kita. Produk pengganti yang tidak menghasilkan Injil asli yang lama. Itu tidak menghasilkan rasa pertobatan yang mendalam, kekudusan, semangat pemujaan dan keprihatinan terhadap gereja. Sebabnya ialah watak. Kerana lelaki telah berusaha meletakkan manusia sebagai pusat, dan Injil sebagai pendukungnya. Untuk menolong lelaki, membawa kedamaian, keselesaan, kepuasan, dan kepedulian yang terlalu sedikit untuk memuliakan Tuhan. Keprihatinan pertama Injil yang lama adalah selalu memberi kemuliaan kepada Tuhan, pernyataan rahmat, kedaulatan Tuhan, tunduk kepadanya kerana kebaikannya.[2] Pusatnya selalu Tuhan. Dalam Injil baru, pusatnya adalah manusia. Menyebut Injil lama sebagai agama, yang baru tidak.

Dan ini berpunca dari masalah teologi Arminian. Pada dasarnya teologi Arminian mengatakan bahawa Yesus datang dan mati bagi semua orang di dunia, dan terserah kepada kita untuk membuat gerakan untuk datang kepada Kristus dan percaya kepadanya. Dalam pengertian itu, kita menggambarkan bahawa Tuhan ayah dan Anak tidak secara aktif secara aktif menarik orang-orang berdosa ke arah diri mereka sendiri, tetapi sebagaimana disebut oleh Packer, ia hanya menunggu dalam keadaan mati pucuk “di pintu hati kita” untuk kita membiarkan mereka masuk.[3] Bolehkah anda bayangkan betapa lemahnya Tuhan dengan teologi itu? Tuhan menunggu dalam keadaan mati pucuk di hati kita, menunggu kita untuk membuka pintu untuk membiarkan mereka masuk. Ini mungkin terdengar tidak masuk akal, tetapi itulah persis bagaimana orang Kristian Arminian percaya akan keselamatan. Kerana kita utama dalam kehendak bebas manusia, akhirnya untuk kita menerima Kristus ke dalam hidup kita, ia akan perlu kita menarik picu. Bukan Tuhan. Ia seperti saya yang bertanggungjawab, bukan Tuhan. Itulah permulaan peralihan dari Injil berpusat kepada Tuhan kepada Injil berpusatkan manusia. Injil Tuhan hanya untuk “menolong kita“, bukan untuk memuliakan Tuhan dan meletakkannya tepat di pusat teologi dan kehidupan kita.


[1] Kematian Kematian JI Packer dalam Kematian Kristus

[2] Ibid

[3] Ibid

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s